Страници

четвъртък, 14 март 2013 г.

Нови орхидеи март 2013

Ето и новите попълнения - 5 млади растения :

                                      Aerangis articulata
     Миниатюрна орхидея,която в природата расте по стволовете на дърветата.Цъфти през есента с дълги висящи цветоноси /22 до 45 см/с малки бели восъчни ароматни цветчета /3 - 4 см/.През пролетта и лятото изисква повече светлина и по малко през есента и зимата.Обича високата въздушна влажност.В домашни условия обикновенно се отглежда монтирана върху парче кора или корк,което налага ежедневно поливане почти 8 месеца в годината.Поливанията се намалят до 2 - 3 пъти седмично в началото на ноември и началото на март.
    Тъй като не бях сигурна дали мога да осигуря необходимата въздушна влажност на растението/най вече през лятото поради горещия и сух въздух тук/и ежедневно поливане,реших да опитам да го отглеждам в саксия в смес от дървени кори и сфагнум.
                                  
                                         Laelia tenebrosa
    В природата тази орхидея расте по стволовете на големи дървета,За съжаление вече е почти на изчезване и се среща изключително рядко.Растенията достигат височина до 45 см,а ароматните цветове са с големина около 16 - 18 см.Обича ярка светлина,което е важно за да цъфти.През лятото дневната температура трябва да е в границите 26 - 28 С,а нощната около 20 С.Може да понесе и по високи температури до 36 С за кратко.Съответно при по високи температури поливането се увеличава.Нуждае се от висока въздушна влажност - 85 %.През периода на растеж се полива често и се тори ежеседмично.През зимата дневните температури трябва да са в границите 22- 23 С,а нощните около 16 С.Поливането са намалява,торенето може дори да се спре до пролетта.В домашни условия се отглеждат в саксии с едри дървени кори или монтирани върху парче кора или корк.
    Макар ,че през лятото при мен въздухът е горещ и сух,реших да експериментирам и монтирах орхидеята върху парче кора с мъх.Това ще наложи ежедневно пръскане на растението,но пък от друга страна изсъхването на корените ще е по лесно,тъй като при тази орхидея е необходимо корените да изсъхват между поливките .
                                   
                                             Dendrobium thyrsiflorum
     В естествената си среда тази орхидея расте по влажни покрити с мъх места в смесени или иглолистни гори.Растенията се средни по размер.Цъфтят през пролетта на висулка с ароматни цветчета,която може  да достигне дължина до 30 см.Нуждаят се от средна температура около 25 С и 19 С през зимата и много светлина.През периода на растеж /края на пролетта и лятото/,растенията се нуждаят от повече вода,добре е да се поливат сутрин,за да може до следобеда корените да са сухи или почти сухи.Задължително е растенията да са сухи между поливките.За целта трябва да се осигури и добра вентилация.В края на лятото и началото на есента растенията навлизат в период на покой.Поливането са намалява постепенно до напълното му спиране,което обаче изисква висока въздушна влажност.В края на зимата започнете да пръскате растенията,а след това и да поливате по малко.Целогодишно този вид дендробиум се нуждае от влажност на въздуха около 70 - 80 %.Тори се през периода на растеж.Може да се отглежда монтиран върху парче дърво или в саксии с дървени кори.Необходимо е да се осигури добро проветряване и лесно изсъхване на корените.
                                                 
                                    Ascofinetia Petite Bouquet
   Тази орхидея е кръстоска между Ascocentrum и Neofinetia,следователно грижите по отглеждането и ще са сходни до тези на двата вида .Обича ярка светлина,а през топлите летни месеци може да оставите растението навън,но го пазете от обедните слънчеви лъчи,които могат да прегорят листата.Целогодишно трябва да е на топло, за да расте.Изисква също така и висока въздушна влажност.Добър вариант е да се засади в кошница с парчета дървени кори,за да може корените да изсъхват леко между поливките,но не и напълно да пресъхват.Някои притежатели на тази орхидея я засаждат в саксия със сфагнум мъх подобно на разпространения метод за отглеждане на Neofinetia.

Cymbidium floribundum

3 коментара:

  1. Pe6o_Gumata - един по-различен поглед!!! ehttp://pe6ogumata.snimka.bg/experiment/istoriyata-na-edin-eksperiment-2-orhidei-v-rhu-itong.726321.29937275

    ОтговорИзтриване
  2. А би ли обяснил каква е идеята с хоросана и итонга?Аз лично не бих пробвала,струва ми се някак неестествено,но все пак ми е любопитно?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Pe6o_Gumata - един по-различен поглед!!!

      Здравей!(макар и с голямо закъснение)
      Общото между Итонга и хоросана е, че са строителни материали съдържащи калций(и лесно се намират). Попаднали в почвата, тези материали се разпадат под въздействие на влагата, обогатявайки почвата с калций. Направих опити с орхидеи от 14 рода и установих, че се чувстват добре в присъствието на калций в почвата(да не говорим, че сред най-голямите заблуди е поливането с твърда вода - въобще не им влияе). Ако трябва да съм по-коректен, спрямо много от орхидеите, този ми експеримент не се брои - самите орхидеи са земни и/или литофитни(и калцият, който поемат им е жизнено необходим). Много от тях са разпространени върху карстови терени и водата, която поемат е твърда. Вероятно това е начинът им за оцеляване в природата - на други терени може и да не оцелеят, заради ниската си конкурентоспособтост срямо другите видове.
      А ето и самите орхидеи:
      - катлеи
      - фаленопсиси
      - камбрии(сред тях и брасада мивада)
      - лудизия
      - ванди(и аскоценда)
      - дендробиуми(дендробиуми фаленопсис и дендробиуми нобиле)
      - цимбидиуми
      - пафиопедилуми
      - макодес петола
      - милтонии
      - онцидиуми
      - лелия
      - целогине
      - ванилия

      Изтриване